Тоскана- III част

Тоскана Ден 3- Monteriggioni, San Gimignano, Siena

Звън на аларма. Време е да ставам. „Кога стана 04:30“ си повтарям докато трескаво се обличам. След около десетина минути вече съм при колата, където  ме чака Минко. Товарим техниката и газ към Val D`orcia  да гоним изгрева. След около 50 километра пристигнахме на набелязаното място. Бях прегледал стотици снимки на тази вила с кипариси, но на живо гледката е божествена! Разпънахме стативите и зачакахме момента, в който слънцето ще пробие през стелещата се из долината мъгла и ще огрее къщата.

val_dorcia1

След като направихме около 50 кадъра на това място, решихме да пообиколим и за други интересни гледни точки

Тоскана- val_dorciahouse

В съседство  намерихме и поле пълно със сламени бали.

val_dorciabales

Нямаше как да пропусна и прочутите тоскански лозови масиви, все пак се намирахме в района, където се произвежда прочутото тосканско вино- Chianti 🙂

val_dorciagrapes

Неусетно времето напредна, а трябваше да изминем отново 50 км до хотела, където нетърпеливо ни чакаха за закуска нашите любящи съпруги, нервно потропвайки крак 🙂 Е нямаше как да не спрем да поснимаме и едно малко маково поле, което случайно мернахме по пътя. Не че мястото беше нещо особено, но все пак.

Poppy1

Най- накрая, мокри и кални до шия се добрахме до закуската. Ох тези италиански кроасанчета и това капучино са направо фантастика!!!. След като презаредихме малко батериите отново тръгнахме на път. Първата ни цел беше Monteriggioni.

Monteriggioni е малък средновековен крепостен град, датиращ от 1203 г. Построен на естествен хълм и заобиколен от всички страни с крепостни стени, той е служил като първа отбранителна линия на Сиена срещу войната й с Флоренция. Заобиколен е от красиви маслинови дръвчета и лозя. С колата се стига до изграден паркинг в подножието на хълма( 2 евро за 24 часа). От там пеша след около 500 метра навлизате през главната  порта в градчето.

Monteriggioni

Monteriggioni1

Monteriggioniflowers

След като разгледахме вътрешността на града и след най- хубавото ( според жена ми ) кафе на света,  бе време да разгледаме и заобикалящите го лозя

Тоскана-Monteriggioni

Monteriggioni3

Впечатлени и развълнувани от видяното се отправихме към следващата спирка-  San Gimignano.

Ако някога имате път към Тоскана или пък сте на екскурзия във Флоренция или Сиена, най- горещо ви препоръчвам да посетите именно  San Gimignano. Толкова ме впечатли този средновековен град, наречен от нас “ Италиянският Манхатън“, че не само прекарахме почти цял ден скитайки из него, а даже и се върнахме на следеащата вечер 😀

Сан Джиминяно ( San Gimignano) е средновековен град, емблематичен за Италия, привлияащ ежегодно милиони туристи от цял свят ( в което се убедихме сами). Известен още като „градът на кулите“ или “ средновековният Манхатън“, това забележително градче е построено на хълм и е опасан от укрепителни стени. Наоколо е разположена плодородната долина Вал Д`Елза, в която се редуват лозови с маслинови масиви и царевични плантации

Градът online casino е много известен заради своя добре запазен исторически център, с тесни улички и крепостни стени, събрали на сравнително ограничено място дворци, площади и по-скромни къщи. Отдалеч се забелязват характерните средновековни високи кули, които придават уникален вид на изгледа му. През Средновековието градът е контролиран от два знатни рода – Ардинджели (Ardinghelli)  и Салвучи (Salvucci). Като символ на тяхното богатство и мощ са построени 72 кули-къщи, от тях са оцелели 14.  Градът е известен и заради винарското си производство( именно от тук и аз си купих някоя и друга бутилка първокласно винце. Няма как, все пак сме в Тоскана 🙂 ) Историческият център на Сан Джиминяно е обявен за част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

Стига толкова приказки, време е за малко снимки 🙂

SanGimignanostreet

SanGimignanowindows1

SanGimignanowindows

SanGimignano1

SanGimignano

Така и не разбрах защо се хвърлят монети тук- може би за здраве или пък да се върнеш отново тук.

SanGimignanoblack

Характерните за града кули

SanGimignano2

SanGimignano3

и църкви

SanGimignano5

SanGimignano4

SanGimignanoboypigeon

Сладоледът ( Gelato) е на особена почит в Италия. Не случайно казват, че тук се прави най- вкусният сладолед в света. Ми така си е- за съжаление нашия Ескимо отстъпва в пъти на Gelato- то 🙂  Малки и големи ядат сладолед, независимо дали вали или гърми

SanGimignanogelato

След няколкочасово обикаляне, изморени и прегладнели решихме да опитаме прословутата италианска кухня. Тук може би ядох най- вкусната пица в живота ми- направо се топеше в устата 🙂 След кратката почивка решихме да се качим на най- високата кула в града- Torre del Podes, която е обществена и достъпна за туристи срещу вход от 5 евро на човек. От нея се открива невероятна гледка към целия град и заобикалящата го долина.

SanGimignanoabove

SanGimignanohouses

SanGimignanoabove1

Времето бързо напредваше, а изгубихме и около час  в пазаруване на всякакви сувенири и подаръчета. Наложи се да отменим посещението на Волтера, както предварително мислехме и да се насочим към Сиена, където искахме да хванем залез над прословутата  Piazza del Campo.

Но за да завърша със Сан Джиминяно ще постна кадър на залез над градчето, макар и направен на следващата вечер

SanGimignano

Siena

Градът е  разположен в сърцето на Тоскана. Изграден е на три хълма и досега е с непокътнатo средновековно излъчване, характеризиращ се с тесни лъкатушещи улички и високи, аристократични сгради.

Сиена има етруски произход, била е римска колония с името Сиена Джулия. Най-голям разцвет отбелязва в средните векове. Била е седалище на много династии, а след дълъг период на епископско господство (IX – XI в.) градът достига връхна точка в своето развитие и става град със самостоятелно управление, поемайки политика на експанзия по отношение на съседните територии. Конфронтацията с Флоренция е неибежна, а битките продължават, с кратки обрати, до 1555 година, когато, след дълга обсада, Сиена е завоювана от Флоренция, загубва своята автономия и става част от херцогството, споделяйки успехите и богатството си.

Най-интересното събитие в Сиена е палиото. Това е конно надбягване, което се провежда два пъти в годината – на 2 юли и 17 август на Piazza di Campo. Е, ние не бяхме по това време, но това в никакъв случай не отне красотата и насладата на този град.

След като отделихме толкова много време на Сан Джиминяно и бяхме притиснати от времето, не ни остана много време да разгледаме всички забележителности на Сиена. В момента, в който паркирахме пред стените на старата част, с неумоверно темпо се отправихме към основната ни цел Piazza del Campo.

В бързината набързо щракнах и това кадро

Siena1

След още около километър  се озовахме на прочутия площад. Самият площад е с форма на мида и много лъчи, които се събират в основата на кулата. Гледката е потресаваща- вече знам защо го водят за един от най- красивите площади.

Sienaduomo

Имахме още малко време до залез и решихме  да посетим и прочутата сиенска катедрала- Duomo de Siena или Cattedrale di Santa Maria Assunta. За късмет по това време нямаше туристи 🙂

Sienababtisteria

Обратно на Piazza del Campo започнахме да търсим удобна позиция за разпъване на стативите. Знаех, че ни трябва по- висока гледна точка. Точно срещу кулата се намираше бар на два етажа, за наш късмет с тераса, от която се открива гледка към целия площад. Самата тераса се оказа доста тясна, а и препълнена. За това поръчахме две коли( за 8 евро) и се метнахме на съседната тераса необезпокоявани 🙂 Подготвихме техниката и зачакахме вълшебната залезна светлина

Тоскана-Siena

А след нея изгряването на луната и синият час

Тоскана-Sienanight

 

Е дойде краят на един страхотен ден, пълен с чудесни преживявания. Бях толкова изморен, че дори не помня как се добрахме до хотела. А утре ни чакаха нови приключения и много, много снимки. Тоскана е божествена !!!

 

 

About the Author:


Leave a Comment!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.