Йордановден в Калофер 2014

Йордановден

Йордановден- От 200 години насам една традиция е жива. На Коледа (по стар стил), рано сутрин жителите  на Калофер потеглят към рекатата, водени от традицията на Калифер Войвода. Народен оркестър от гайди и тъпани предвожда мъжете от десетилетия.

6-ти януари е. Звън на аларма. Часовникът показва точно 4 часа. Време е да ставам и да се приготвям. След половин час ще дойдат Наско и Ицо и ще потеглим към Калофер. Бях се зарекъл тази година да пропусна прословутото мъжко хоро в ледените води на Тунджа, но с наближаването на Богоявление някаква невидима сила все повече и повече ме теглеше натам. Тръпка, която не може да се опише с думи, тръпка която трябва да се изживее.

И така, точно в 04:40 добрият стар мерц потегли към подбалканското градче. За има няма 50 минути вече бяхме там. Така заветното мостче вече беше почти заето от тълпа амбицирани фотографи 🙂 Все пак имаше място и за нас. Тази година, за разлика от предишната, времето бе по- благосклонно  и не се наложи да мръзнем много много. Малко след като пристигнахме се изсипаха и две коли полицаи. След като ни обясниха, че право да останат на мостчето имат само притежателите на прес карти, започна проверката. Картата на Фотобанда пак си свърши работатата 😀 Само Наско даде фира, но все пак намери добра позиция. Спокойни вече можехме да се наслаждаваме на случващото се.

Лека по лека народът прииждаше. Песни, танци и гръм от пиратки огласяха малкото градче. Някои от младите не издържаха и от желание да се покажат, или по- скоро под напора на порядъчно изпитото количество алкохол се метнаха във водата.

night

Е,показаха и завидно за състоянието си равновесие 😀

night1

Един от старите тъпанджии също превари хорото, макар и по- късно да се присъедини към останалата част

Tapan

Шумът ни идва в повече, но това е от еуфорията около реката, която ще се извие след малко в студените води на Тунджа. Един тътен от пистолет за миг оглася околията и всичко живо млъква, но след кратък момент опомняне превъзбудата в хората се връща двойно. Чува се тъпанът и нежният глас на гайдата. Мъжете влизат  в ледената вода, облечени в топли носии и развяващи трикольора.

Horonachalo

Хората са весели, потропват леко и пропяват песента, която от предишната вечер им звучи ясно в главата „Залюбила е Василка отдалече два любовника“ 

 

Horo2

Постепенно хорото се извива.

Horo4

Присъединяват се все повече и повече мъже, поддали се на всеобщата еуфория.

Horo1

Horo3

Йордановден

Традицията повелява кръста да вземе най- малкият участник в хорото. С чевръсти движения бащата потапя малчугана в студената вода. След кратък плач и все още в шок детето вдига победоносно ръка. Последват масови възгласи на радост и картечен откос от десетки фотоапарати 🙂

Йордановден- Cross

Повлияно от цялата тази енергия, хлапето набързо забравя за студа и подава ръката си към всеки, който желае да целуне божия кръст

Йордановден- Crosskissing

 

Такива са традициите в Калофер и такива ще си останат !

 

 

 

About the Author:


Leave a Comment!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.